За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

неделя, 31 юли 2011 г.

Кардио-подвързия

Кардио-подвързията се върти из главата ми от половин година насам. Чух всякакви странни, логични и не дотам издържани аргументи "защо да не я правя"... и нейсе. Няколко месеца по-късно, все пак, миналата вечер реших, че ще експериментирам. И съм доволна от крайния резултат!
Разбира се, искам да помоля всички кардио-посетители на блога (в това число кардиолози, специализанти и всички, доста по-запознати от мен с анатомията на сърцето в организма ни) да погледнат не особено критично за различия в памуко-анатомията на моя кардио-проект. Или ако мястото на аортата, някоя камера или нещо друго не е точно... съжалявам за подвеждането :)))
А иначе, размерите са: 24 см х 16 см (височина х ширина). От изцяло памучни материи.
лицето на подвързията

и гърба... нямам идея какво казва кардиограмата, предполагам нищо смислено :)

а така изглежда книгоразделителят

и подвързията отвътре...

Търся й стопанин... в Созопол, при Тита и Лили

петък, 29 юли 2011 г.

Я камилата... я камиларя

Според милия чичко "google", който знае всичко (от кога бил световния ден на шоколада, през годината на създаване на Менделеевата таблица, до шашавите изрази), звучният израз за камилата и камиларя се превеждал с either... either. Напук на всякакви догадки и питанки от моя и близки до мен страни... either the camel either the camel driver. Съгласих се... 
Сега, що се отнася до тактико-техническите данни на подвързията, размерите са 24 см х 15 см (височина х ширина) с дължина на дръжката около 15 см. 100 % памук и памуко-производни материи. Побира книги с обем около 300 страници. 
И може да се намери в Созопол, във Фейския магазин на Тита и Лили.

лице

и в гръб...

...

en face...

и handmade книгоразделителят...

Засега е в Созопол... но само "засега"... хубаво и слънчево, ако се решите да отидете до Фейския магазин... ако ли не-пак слънчево и усмихнато!

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Who let... the bird out?

Книгочантата с избягалата птица... замина за Созопол (птицата, барабар с кафеза), при Тита и Лили. Иначе за нея мога да кажа, че е памучна (с основа док и памук за подплата), с размери 24 см х 16 см и дължина на дръжката 15 см (или с други думи казано-да побира спокойно стандартна книга с обем около 350-400 страници). Ако имате път към морето, има голяма вероятност да ви чака във Фейския магазин. А ако ли не-пишете ми, ще съдействам с всички сили... да пуснем друга... птица... и книгоподвързия :)

лицето...

и гърбът...

само и единствено памучни материи... с изключение на дървеното копче и ластико-закопчалката :)

П.П. книгоразделителят е метален... освен че е тематичен

en face... търсим й стопанин...

Временно е приютена от "Фейския магазин на Тита и Лили" в Созопол...

вторник, 26 юли 2011 г.

Fishing... time

И още по морско водната тема... едни рибари ми се завъртяха в главата... По-точно един рибар и неговата "дружка"... На книгоподвързия. С дръжки. Като изключим тях (дръжките), останалата част от книгочантата е напълно и 100 % естествена: памук и всякакви памуко-производни. Подлепвам, за твърдост. Размерите? Получиха се 24 см х 16 см (височина х ширина), с дължина на дръжките около 17 см. 

Той... е хвърлил въдицата на лицето на подвързията...

Тя... се препича на гърба на книгочантата...

Заедно... могат да приютят книга с около 350-400 стр. А иначе рибарите са приютени в Галерия "Гая" (в София)

и... ракът-книгоразделител

Ако имате път към София, или към Галерия "Гая" (ул. "Кракра" 19)... можете да ги видите и на живо. Мисля, че все още им търсим собственик. Но ако някой ви е изпреварил и вече ги е взел, пишете ми, ще коригираме работата :))

понеделник, 25 юли 2011 г.

Големият кораб... минава

Не е особено лесно да те споходи морско вдъхновение като си далеч от морето, но да кажем, че ме осени морско вълнение от броенето на оставащите дни "до ваканцията" на морето :))) Е, на моята почивка няма баш кораби и фарове, които да светят през нощта, но пък има едни малки рибарски лодки, в едно тихо заливче... и Ангел и Сакис (хлапетата на собствениците на рибарската кръчма съвсем на плажа), които сме ги кръстили (единодушно компанията ни), че са като изкарани от "Синьо лято".
И явно толкова ми се е затъжило, че благодарение на "вълнението" измайсторих морска книгоподвързия. Памучна (в по-голямата си част, ако изключим хастара от полиестер) и достатъчно голяма да побере книга с размери 25 см х 16 см (височина х ширина) или с обем около 350-400 страници. 

така, това е корабът... и лицето на книгоподвързията

а това - фарът или гърба на книгоподвързията

в целия й блясък...

и синия хастар :)

книгоразделителят-котва ми е особено любим... 

Май най-вече заради факта, че е различен от досегашните... регулируем е (на дължина, разбира се). Измислихме му механизъм (признавам, с помощ вкъщи), с който да прибираме и отпускаме котвата... Разпробих лицето на книгоподвързията, промуших разделителчето през дупчицата и... зашит в горния си край, получих регулируем книгоразделител.

другата част... на механизма :)

Ако сте харесали идеята или имате нужда от морско настроение, пишете ми... или ми се обадете (има инфо в профила ми), за да измислим кога, как и къде да ви пратя подобна книгоподвързия :))) Тази вече намери нов дом...

четвъртък, 21 юли 2011 г.

She is... an angel / a devil

Книгочантите намериха привърженици... определено! Та тъкмо поради тази причина измайсторих още едно моделче (макар че, както е видно по-надолу, моделът никога не е константен - може да е с дръжки, а може да е и без тях). Ангело-дяволските девойки са апликации, в по-голямата си част, от памук и памуко-производни, с изключение на крилцата (полар). Материите са предварително обработени, но все пак (като за всички останали) препоръчвам да се перат на нисък градус (30 гр. или ръчно пране), както и да се гладят откъм хастара (не директно върху апликациите). Като размери: 24 см х 16 см (височина х ширина) с дължина на дръжките 15 см. Всяка книгочанта си има ластик и копче - за закопчалка, както и пришит книгоразделител.

Вариант 1: (с дръжки)

можете да я видите и притежавате, ако отскочите до Созопол :))


цялостния вид...

отвътре...

Вариант 2: (без дръжки)

лицето...

гърбът...

и този вариант на книгоподвързия може да видите при Тита и Лили... на живо, в Созопол

книгоразделителят :)

Вариант 3: (пак с дръжки)

дънков вариант... лице

и гръб...

можете да ги намерите в София, в Paper Cake

хастар...

Вариант 4: (с дръжки)

лицето...

и гърбът...

книгоразделителят...

След като обходи морето (или по-точно Алеята на книгата във Варна и Бургас), книгочантата се завърна в Пловдив, за да бъде харесана за подарък на една "ангело-опашата" морска девойка... и тръгна обратно към Китен!
Но ако сте си харесали някоя друга от ангело-дяволските книгочанти или и тази, дайте знак. Ще се постарая да я повторя! 

вторник, 19 юли 2011 г.

Една женска усмивка...

"Една женска усмивка" е книгата, която ме "свърза" с издателство "Ентусиаст". Започнахме "познанството" си със запитване за подвързия, която може да бъде и чанта... (всъщност май тук е мястото да отбележа, че тъкмо "Ентусиаст" бяха хората, които ме вдъхновиха за т.нар. чанто-книги) Та, нарисувах един схематичен проект (ама много схематично, черно-бяло и т.н.), който те харесаха и дори повече, взеха, че повярваха в чанто-книгите :)

"проектът" (надраскан и прилежно сканиран)

"Една женска усмивка" е книгата, за която трябваше да измайсторя книго-чанти. Видях корицата, получих "тактико-техническите" данни на книгата, попрочетох малко за нея и се пробвах... Мисля, че се получи чудесен резултат. А бях още по-доволна като занесох първата партида от специалната ми поръчка (разбира се, всяка поръчка е специална, но тази беше и различна :)) в издателството... Оказа се, че не само аз съм доволна от крайния резултат (и слава Богу!) 


Мисля, че тук е мястото да кажа, че книго-чантите ще радват утешително онези, които участват, но не спечелят голямата награда на издателството (три дни в Париж!)... И май вече е време да си представя размерите, материите и всичко останало около подвързията.
Като материи: изцяло естествени материали-памук и памук-полиестер (както за основа и подплата на подвързията, така и за апликациите), мулине (за довършителните елементи по апликациите - косата и ръцете на девойката). И тематичен книгоразделител... 
Като размери: съобразени с книгата (24 см х 15 см - височина х ширина; с 15 см дължина на дръжките). 
Закопчаваме с ластик... и копче. За да не изпада книгата (макар че няма такава опасност, ако трябва да съм напълно откровена :))

И така... напълних куфара и тръгнах към издателството

отблизо...

лицето...

гърба...

и книгоразделителят...

Приятно четене... и успех на всички! Ще бъда щастлива да зарадвам някого от вас с творенията си!

понеделник, 18 юли 2011 г.

Ще строим... иглу!

Книгочантите или подвързиите с дръжки набраха почитатели... След първата голяма поръчка, за която ги мислихме и премисляхме (и за която е крайно време вече да пиша-обещавам да е скоро) се оказа, че няма да е зле да има и други книго-чанти. С някои удобства: дръжки за носене и копче за прикрепяне... да не изпадне случайно книгата (едва ли, но все пак...) 
Та, след Малкия принц, в жегите, подхванах едни пингвини-работници... да строят иглу :) Памучно-басмени са пингвините, а иглуто, хастара и основата на подвързията са памуко-производни. Размерът на подвързията е 26 см х 16 см (височина х ширина), с дължина на дръжките 15 см (в готово състояние). Могат да се перат и гладят съвсем спокойно (и все пак ми се струва по-добре да се гладят не директно върху апликациите). Пингвините ги приютиха "Paper Cake" , в София, на ул. "Раковски" 122.

лицето

гърба...

в отворено положение... (с книгоразделителя)

детайл от крилцето...

и от гърба... или копчето :)

en face...

П.П. Търси се собственик... за допълнителна информация - "Paper Cake"... или пък ми пишете, с удоволствие ще отговоря!