За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

неделя, 26 юни 2011 г.

Crab... patchwork

Писах подробно за тази рачешка история (в линка за творенето и споделянето, facebook) и затова смятам тук да сведа информацията до минимум :)

Юрганчето беше замислено и ушито за рожден ден на приятелка, рак... Вмъкнах към кръпките едно "Г", като неин инициал..., разчертах, разкроих и за около 10 дни уших. С много търпение, мерак и удоволствие. Най-трудно беше... да държа гърба си изправен в рамките на тези 10-тина дни :))) И не всеки път се получаваше. 

Та, по същество. Снимките:


рибок номер 1... и брандът, явно
рибок номер 2
инициалЪТ

щипките отблизо
с рамката

и част от синия гръб :)
и отблизо
завършено, изпрано и прилежно сгънато... готово за новия си дом :))

петък, 24 юни 2011 г.

summer time... или чанта с пчелички

Естественото лятно продължение на цветчетата, пчеличките и най-вече мчеличките се оказа чанта... със същите мотиви. Всъщност, идеята за цветята, пчеличките и свежите цветове беше поръчка от приятелка, която, както самата тя сподели: "имам нужда от чанта". Непретенциозна. Можело и без джобове, само да е свежа, лятна и цветна. 
Е, все пак реших да сложа и някой друг джоб... някак не ми се видя редно да изсипем цялото съдържание от "старата" чанта в "новата", а като дойде моментът, в който ти дотрябва спешно... телефон или ключ, да изпитваш безумното затруднение от НЕ-намирането му. 
Та, чантата е изработена изцяло от естествени материи - памук (100 %), хасе, памук-полиестер и други памуко-производни. Подплътена е допълнително и се закопчава с велкро. Разбира се, дръжката е регулируема. Размерите? Около 35 см х 30 см х 7 см (височина х ширина х дълбочина). Максималната дължина на дръжката - 120 см.

и резултатът

отблизо - капакът на чантата...

и обикалят едни пчелички... та даже и под капака

:)

детайл... от една от страниците на чантата

а така изглежда отвътре...

и други разни детайли - от капака и дръжката

и в "комплект" с книгоподвързията на същата пчелна тема :)

петък, 17 юни 2011 г.

patchwork... book cover

И е едно слънце... блеснало... и ми е едно топло и слънчево на душичката... лятно! И та тъкмо в този ред на мисли, ме обзе идеята и емоцията за светла, пачуърк книгоподвързия... А може би и защото напоследък съм на кръпко-вълна, та затова и книгоподвързиите ги сполетя кръпко-манията. 
Използвах памучни материи (а при някои памук-полиестер), силиконова вата (за обем) и охлювче... за книгоразделител. Размерите са стандартните за момента: 26 см х 16 см (височина х ширина). 
И тази книгоподвързия е от серията "търси се собственик"... но ако сте от София или имате път натам, можете да я намерите в Patchwork house (София, ул. "Ген. Паренсов" 24 А)

така изглежда лицето на подвързията...

а така... в цялостен вид

и в отворено положение... с книга :)

и книгоразделителят

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Ludo

Та, понеже "Не се..."- то е луда работа, реших да направя едно, бяло, памучно и уж като за последно (а пък ще видим). И така, 100 % памучният плат се оказа идеалната основа за поредната книгоподвързия-игричка. Измайсторих, разбира се и книгоразделител-джоб (за зарчета, пионки и всичко останало). Размерите? както обикновено: 26 см височина и 16 см ширина (за да побира книги с обем около 400 стр.) 
Търся му собственик... на "Не се..."- то...а можете да го видите в книжарница "Алтера", в Дома на киното (в София).

le voila!

:)

и разделителят :)

Пчелички, ммчелички...

Получих поръчка за чанта... "с пчелички, облачета, слънчица, каквото весело измислиш"... И приех думите буквално. Само че за книгоподвързия. И взех, че съчиних едни охранени пчелички и цветчета... 
Памучните материи преобладават в книгоподвързията... разнообразявам с хасета и памук-полиестер. И едно метално цветче-за финес на книгоразделителя :)
Търси се собственик на книгоподвързията... Можете да я намерите в книжарница "Алтера", в Дома на киното (в София).

лицето...

и гърбът...

цялостният вид...

с книга...

и книгоразделителят...

Ако сте я харесали, имате пролетно-лятно настроение в душата или знаете на кого можете да създадете такова... да повторя, че търся собственик на тази книгоподвързия. Остана да ми го кажете... или напишете...

Дама...

"Дама"-та ми е... една от любимите детски игри. Та, нямаше начин да не влезе в колекцията за Фейския магазин на Тита и Лили. Последна (трета) засега... в серията. И за нея са използвани изключително и само естествени и памучни материи. Размерите й са като на останалите подвързии: 26 см във височина и 16 см на ширина. 

Предимството на "дамата" като игра, мисля, е във факта, че може да се играе с бобчета, царевици, камъчета и всякакви подръчни "пионки". Та на човек не му се налага да носи излишен багаж със себе си :)

на гърба има разигран вече "морски шах"... уви, него все още не съм го обмислила как би могъл да се включи като бонус игра в книгоподвързия...

и книгоразделителят... просто мъниста :)


Последните три книгоподвързии могат да бъдат открити във Фейския магазин на Тита и Лили. Остава само да се разходите до Созопол. Имат разкошни красоти!

Тя... и Той

Продължение към колекцията за Фейския магазин на Тита и Лили. Отново естествени, памучни материи (както за основата и апликациите, така и за хастар на книгоподръзията). С единствената уговорка за металния книгоразделител (не можах да му устоя). Размери: 26 см височина х 16 ширина (което по-образно означава, че побира книга с подобни размери и обем до около 400 страници).

разбира се, Той е лицето на подвързията (незнам от какво се разбира точно, но в случая на него се падна тази чест:))

Тя е на гърба...

и все пак, като се отвори подвързията... са заедно :)

а така би изглеждала... с книга

и книгоразделителят!

И остана единствено да припомня, че с любезното съдействие на Български Пощи, би следвало всеки от вас, който е харесал тази подвързия или пък останалите от серията, да има възможността до няколко дни да ги види на живо... в Созопол. Във Фейския магазин... До моренцето...

Балони...

Книгоподвързията с балоните, човечетата с балони, филмови ленти и т.н. е част от серията, която уших специално за Фейския магазин на Тита и Лили в Созопол. Всъщност "серията" се получи... от цели три бройки :) Но пък изцяло и единствено от естествени материи и материали - памук (100 %) и разни памуко-производни по темата. Що се отнася до книгоразделителите, при тази с "балоните", използвах разпробито дървено топче, облечено в ръчно и грижливо плетено, на една кука облекло (единственото не мое творение... все още плетките само ме удивляват, възхищават и респектират :)). Като размери книгоподвързиите се получиха все така големи :) 26 см на височина и 16 см на ширина.
Та, сега за балоните:
лицето... младежът, девойката, балоните и част от филмо-лентата

така изглежда с книга... и  в отворено състояние

и книгоразделителят... отблизо

и така... в цялата си прелест :)

Засега й търсим стопанин... А ако имате път към Созопол, обещавам до няколко дни да можете да я видите и на живо във Фейския магазин :))) (имаме и личното обещание на БГ Пощи, тъй че... всичко би трябвало да следва плана :))

събота, 4 юни 2011 г.

Skulls

За първи юни предпочетох да замлъкна... при все, че една от последните ми поръчки беше тъкмо детска. И по-специално за една 11-12 годишна девойка (поне такава възраст запомних), която, видите ли, не само не харесвала Barbie и Winx индустрията, ами направо "да ги не види". И поради тази причина получих поръчка за книгоподвързия (защото девойката много обичала да чете), но да има... черепи. Да няма нищо розово, "лигаво" или на цветчета... И се озадачих... Понеже, то добре, че детето не харесва Барби, но някак една идея по-зловещо и неочаквано ми се стори да правим такава апликация... Или с две думи: свари ме неподготвена. Реших да поровя малко из нет-а, за да харесам някой череп, който да не е зловещ, но пък и да се хареса на девойката... Така избрах два модела. Засега съм изпълнила условието "да не е зловещ" (поне по мое мнение), остава по-трудното: "да се хареса на девойката". Тя все още не е получила книгоподвързията си, но съвсем скоро имам намерението и това да стане. 
Та, нестандартната (като очаквана апликация) книгоподвързия, все пак се получи със стандартни размери - 25 см х 16 см. Като материи: памук, предварително обработен памучен дънков плат, както и една любима басмичка за хастар :))) За книгоразделителя реших да потърся помощ. Пребродих няколкото магазина за подобни "помощни материали" в Пловдив, но накрая все пак се спрях на една висулка, която мисля, свърши чудесна работа...

 лицето... на подвързията, или череп № 1

и гърбът... и череп № 2

книгоразделителят... и малка част от любимата басмичка (черна на бели точки), в ролята на хастар

и цялостен вид... или общо три варианта на черепо-темата :))

П.П. Не беше от най-подходящите включвания за честитка по случай 1 юни, но... някак ми стана една от любимите книгоподвързии... неочаквана и нестандартна. Единствено остава да се хареса на притежателката си... Моля, стискайте ни палци...