За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

вторник, 26 април 2011 г.

Животински щипкодържатели... рак и овчица

Та... между яйцебоядисването, козунакояденето и всеобщото ядене, пиене и веселби... все пак остана временце за продължение на идеята "щипкодържател". Пингвинът беше радушно приет в семейството на една мила приятелка и затова... някак съвсем логично, спорадично, изведнъж и на място ме споходи идеята за "рак" и "овчица"... За първия обект - понеже един от последните платове, които си купих... е просто хипнотизиращо червено точкуван :)))) А за овчицата... някак прекалено великденско ми дойде всичко, та реших да й обърна внимание (на нея като животински вид... че кокошото царство просто доминираше навсякъде, неотлъчно следвано от заешки представители). И така... получиха се два съвсем нови и различни модела (макар и с идентично приложение). 

Рак:


С размери: около 30 см в диаметър... и от материали: предимно памук, малко шушляково-подобно (за подплата на джоба-уста), полар (за щипки и крачета), както и една идея изкуствена кожа (за очички).
При все че съм предвидила специална закачалка (в междуочието на ракодържателя), все пак ми хрумна идеята, че при наличие на по-големи щипки, бъдещият собственик би могъл да го закачи на самите тях... по желание, разбира се :) Поларени са... подплатени със силиконова вата...


От моите щипки... (почти десетина сантиметрови) успя да побере безпроблемно над 30 бр.

И модел N2:

Овчица:


С размери: около 60 см височина (тук включвам главата и тялото) и около 30 см ширина. Като материи: полар, памучни вариации и подплатена изкуствена... материя :)) (за муцунката).

с акцент на капака на джобчето... 


и en face... побира същото количество щипки за простиране... т.е., поне 30 бр. от моите... :))))

И на финал... остава да се "предам", че новите членове на щипкодържателите усилено търсят стопанин... само срещу 19 парички... тъй че, оставам(Е) изцяло на ваше разположение... остава само да ме потърсите, ако сте ги харесали. Ако ли не... може би новият пингвино-щип ще е по-подходящ?! Ще видим... 

петък, 15 април 2011 г.

Пингвин... щипко-държател

Имам една пластмасова кошничка за моите щипки (за пране)... не, че е лоша... просто си е най-обикновена пластмасова кошничка (произведена от китайските братчета, разбира се)... върши работа, но само толкова. От друга страна имам... доста странни и много на брой закачалки за дрехи (наистина е изумително колко различни могат да бъдат... до една пластмасови и некрасиви)... И от трета страна, имам си една приятелка (верен фен на пингвинската природа... и порода), та реших, че е крайно време да я сподобия с... някакъв пингвин. Сега остава да се надявам да има същата некрасива кошница за нейните щипки за простор, за използва простор (а не сушилня) и най-накрая... да хареса току-измайсторения щипкодържател :)))



Като размери се получи около 30 см х 30 см (височина х ширина), с около 7 см дъно. За материали, както вече споделих, използвах една стара закачалка + памучни платове... За подплата, апликации и като цяло за торбичко-пингвина... За крачета и човка - една идея шушляково-производно някакво... А за крилцата - силиконова вата...


в профил...


и в гръб... (просто за по-пълна представа)


в коремчето се побраха безпроблемно 30 броя от моите щипки... има място, но би било издевателство от моя страна да го... тъпча още


и една снимка... без закачалката (която безпроблемно минава... през дупката на коремчето)... или - готов за баня!

При все че този отива за подарък на приятелка, смятам да повторя опита с пингвино-държателя... а и други щипко-любители ми се въртят все пак в главата!

До скоро! :)


сряда, 13 април 2011 г.

А играете ли "Не се сърди... човече"?

След като се "ъпдейтнах" и ме просветлиха кои са Уинкс, Спондж Боб и Хана Монтана... някак ми домиля за авангардните соц-анимации... "Зайчето с карираните уши", например! Уникат! Или пластелиновите човечета от "Лека нощ, деца"... И реших, че му е дошло вече времето на "Не се"-то... Да му спретна една книгоподвързия :) И понеже се придържах към модела - книгоподвързия, спазих размери 25 см х 16 см (височина х ширина)... Или от гледна точка на играта - 25 см х 32 см (височина х ширина). Хрумна ми, че би било практично, ако човек може да си носи пионки и зарчета, та като не му се чете (т.е., намерил е още 3-ма човека) да играе... И затова книгоразделителят го трансформирах в джоб... И така:


 ако това е лицето...

то това е гърбът... на книгоподвързията

така изглежда в отворено състояние... и с книга + разделителят

а така... без книга... и като играТА

това е детайл от книгоразделителя-джоб...

а полето е съобразено и оразмерено изцяло за пионките на "Не се сърди..."-то

така че... вариантите са два: или игра...

или книга :)

Творческото вдъхновение си търси собственик... 

Поздрави!

вторник, 12 април 2011 г.

Първи опити за patchwork

От години ми се ще да имам одеалце на кръпки! Нейсе... от днес вече имам :) Макар и не за мен, а за моята красива племенница... Май от този факт усмивката ми става още по-широка... С две думи, преди седмица време, обходих магазините за платове в Пловдив, за което благодаря на Гери за компанията и критичната и трезва оценка в някои случаи (Кукич, благодарско!)... после чертах, смятах, кроих рязах парчета... сглобявах кръпки... после събрах информация от професионалистите в бранша (добре, че са ми роднини и ме търпят с всякакви странни въпроси) за по-добрата вата, грамаж и т.н. И в крайна сметка се получи едно слънчево и весело бебешко одеало... с кръпкосано лице и гръб на калинки... макар и не всички да са балеринки. 

 с размери: 90 х 140 см

без манекен... с акцент на одеалцето :)

с акцент на цветчетата и облачетата...

... които са ръчно шити апликации... 

а това са и калинките... или както гласи надписа за някои от тях My name is Lily

Доволна, че одеалцето беше одобрено от Михаела и харесано от нейните родители (които ми  поставиха нови задачи), се вдъхнових за поредната порция... книгоподвързии?! Замислила съм една нова серия подвързии... подходяща, надявам се за пролетния Handmade day или пък за някого преди това... само кандидати да има! 
До скоро... 



понеделник, 11 април 2011 г.

Паяк... за телефон

Паяко-калъфче за gsm... или по-скоро за Nokia C5 (да не се възприема като реклама, а като конкретно допълнение към по-цялостното описание на калъфчето). С ластико-връзка и ограничител... като закопчалка. И в същия дух и стил, апликация и материи - ключодържател-комплимент... не поръчан, но пък вдъхновил ме за подарък на паяко-поръчителката.
Та, за материите - памучни и... непамучни (дънков плат и хастар за подплата, плюс една идея изкуствена кожа за апликация, което налага избягване на гладене от лицевата страна :)) Размери - по поръчка, за конкретния модел (115 х 50 х 14 мм).

лицето на калъфчето

и гърба...

отваряме... 

а така изгледжат калъфчето и ключодържателя заедно...

с еднакви апликации...

за по-правилна представа за размерите на калъфчетата


Моделите са предадени на собственичката им... скоро ще публикувам и други gsm моделчета. А ако Ви е хрумнала някоя идея, която мога да реализирам или Ви е харесал някой от моделите... просто ми пишете на mail-а, публикуван в профила ми! 

До тогава... хубава, хубав ден!