За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

вторник, 26 юни 2012 г.

Квадрат в квадрата... и още повече на точки

Първоначалната идея за двете шалтета, които ми предстоеше да правя се препокриваше с концепцията "правоъгълник в квадрата". Като изместваме "центъра на тежестта", сиреч правоъгълника в основния квадрат. До тук добре... Идеята за точките единодушно одобрихме и двете страни (моя милост и вълшебната дама, която повери подаръците на двете си внучки в ръцете ми). Добре обаче... малко преди да представя "проекто-идеята" си я промених тотално.  
Да, кръпкосването е "чиста геометрия", както ми каза едно приятелче. И вероятно "откриването на топлата вода" е трудно достижима цел, но все пак отстъпих и абсолютно смених първообраза на двете ми проекто-шалтета, разконспирирайки сама себе си в унес (със сигурност тук е мястото да благодаря на другарче - domoshar за пълното съгласие на експеримент над домошарски идеи...) Така се сподобих с концепцията "квадрат в квадрата"... и то на точки.


 Така нарисувах 35 квадрата с размери (20 см х 20 см) с още 35 по-малки квадратчета (другарчета за всеки от по-големите). Обрамчих ги с бяла рамка... куилтнах и обкантих...



И получих две слънчево-точкови шалтенца, всяко с размери 150 см х 200 см. По идея и душа еднакви, но по квадрати - мъничко различни. За куилта също имах известни съмнения (като как точно да се случи), но в крайна сметка реших, че ако куилта рамките свободно и щриховам големите квадрати, последните ще изпъкнат неимоверно (няма да крия, че тази идея ми хареса)



 (за да си го представите отблизо)


Имената на двете сестрички? Анета и Валентина... избродирах съвсем като за финал на проекта :)


Опаковах и предадох с най-широката си усмивка... със сериозната надежда да имплантирам усмивки и чудно слънчево настроение у двете им притежателки :) Вероятно се получи!
Върна ми се безкрайно мило обаждане :))

Бъдете много точково-шарени и до скоро!

неделя, 24 юни 2012 г.

Тоскана...

Нямам представа защо конкретно, но от години ми се ще да поживея някъде в Тоскана... нямам претенции къде, нито за какъв период (стига той да е достатъчен да й се наситя и натопля на слънце...) 
Та, може би и поради тази причина като чух, че ще трябва да обмислям книго-дреха, свързана с Тоскана... ми се зародиха няколко идеи. Нейсе, последната доби и реални измерения... 
И тъй като образите по темата неистово се преплитаха (та чак се оплитаха)... дотолкова, че златистото сено току биваше изместено от лавандулови поля... За да концентрирам все пак идеите си в една, реших да потърся реален образ, който да следвам... 

le voila!




и моята представа:


различна, но близка...



слънчева... панамено-памучна... с филцови апликации (за разкош... а и защото от доста време ми се ще да включа и вълна в проектчетата си... но не е втъкано, а пришит... и съм доволна от резултата)



 слънчево (и Тосканско) лято на всички :)))

вторник, 12 юни 2012 г.

"Острови" или последната ни игра-размяна...

Както писах в предните два поста... случи се така, че доста умувах напоследък над географските теми... Тъкмо когато бях преполовила (да не кажа почти приключвах), момичетата (и по-специално Кети) обяви новата "игра размяна"... За всички онези, които не са виждали предните постове по темата и не знаят за какво говоря: това е една чудничка инициатива, която организират дамите от групата ни за пачуърк (във facebook - Пачуърк БГ). Шием нещо не много голямо, но с огромно въображение и най-вече старание и любов... за "непознато", понякога и "познато" другарче. 
Този път моя милост беше сериозно свързана със Силистра. Тайнственото ми другарче (което не познавам... :)) живее в Силистра. Опитах да я шпионирам, за да разбера нещо близо до душата й... но докато го свърша, се развихриха едни сериозни бури, дъждове и градушки... И не само, че не можехме да извадим летните рокли, ами дори облякохме палта :))
Тъкмо тогава някъде се сетих за едно жирафено платче, което от доста време умувам къде и как да включа... И му дойде времето. Моите острови станаха по-големи (като за острови)... чак си приличат (и са) континенти. Но пък поне към континента приложих един голяяям остров, за да се включим в географската тема на размяната :))



И така... изпратих на другарчето в Силистра две подложки, със слънчево и топло излъчване (поне според моите представи)... с кораб, жирафена Африка и Мадагаскар :)


...

 А ето какво получих от моето "незнайно" другарче... кавичките са необходими, поради причина тривиална... Харесвам красотите на Юлияна, следя блога й... уви, другарчета сме (засега) само "онлайн"... Знае ли човек, може съвсем скоро да пътуваме по магистрала Пловдив-Силистра, както се е почнало? Дотогава... с Юлето сме он-лайн другарчета. А тя трябвало да умува подарък за мен в играта-размяна...


След неприятна и кратка, почти ръкопашна схватка с представител(К)и на БГ Пощи, все пак се сдобих с едно страхотно пакетче... което пропуснах да снимам, поради силно желание час-по-скоро да бъде отворено... И ето какво изскочи от него. Две великолепни подложки - с палми, персонален остров, изумрудено синьо море... и коктейл (вероятно ягодов :))


Към тях намерих писмо в бутилка (очевидно пусната по вода от далече, съдейки по мидичките, които се мъдреха в бутилката)...


...


Един вълшебен камък-медальон... за него ще споделя, че откакто е пристигнал усилено обикаля с мен... Събирам камъчета от дете. Различни, интересни, от места, на които съм била и от места, които не съм посещавала... А този е повече от прекрасен. Според моите разбирания :))


А това е моята "островитянка"... красива, оригинална... изключително харизматична (което категорично я спаси от същинската й роля :)) Би следвало да бъде използвана за игленик, но някак сърце не ми дава да я пробода... Та, затова внася колорит във футболното ни ежедневие... (превзела е гордо "холската масичка")

Оставям за кратко географските си проекти и продължавам с други... които ще споделя съвсем скоро :)) Дотогава - слънчево да ви бъде и... островено!

 

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Континенти... на кръпки

Картографската и географска вълна ме е заляла сериозно от едно известно време насам... По-конкретно от няколко месеца. Всъщност, ще ми се в този пост да благодаря на всички вас, на които в последните месеци забавях (признавам не забравях, а чисто и просто забавях) отговорите си... които обаче стоически и търпеливо изчакахте (без да имате представа "защо така") забавянията в планирането, рисуването и най-вече шиенето на ръкоделия. Та, благодаря ви за търпението... и хубавите думи, които продължиха (а и продължават) да пристигат на мейла, страничката, блога... и на живо в Ръкоделницата :)

И за да минем "по същество" на въпроса какво общо има тук картографията и каква е тази географска вълна... направо реших да покажа резултата:


Това мили, мои, търпеливи другарчета са 120 броя ръчно шити, умувани и апликирани старателно, надписани, подплатени и с надлежните 2 бр. джобове... чанти, които ми бяха възложени и доверени от катедра Картография, към УАСГ за "4-th International Conference on Cartography and GIS". Или с други думи казано Теменужка Бандрова повери в ръцете ми... представителните чанти за международната картографска конференция, чийто домакин е България. Вероятно е повече от ясно, но все пак държа да споделя колко бях шашната и всъщност изключително благодарна на Теменужка Бандрова за доверието, търпението и прекрасната възможност да работя над подобен проект!



Работата беше доста... споровете вкъщи - не малко (основно докато съчинявах първообраза на чантите... и предимно географо-картографски... например, че цветът на Автралия трябва да е зелен... както и уместната забележка, че Гренландия все пак е европейска и е редно да носи син цвят... и всичко това от благоверния МИ съпруг - невероятна подкрепа и коректив).


 Разбира се, че без крайната оценка, одобрението и професионалното мнение на Теменужка беше немислимо... та, след като отхвърлихме вариантите, които не ни харесаха...


запретнах ръкавчета и се започна...


Кроене и разкрояване... рисуване (по-скоро очертаване) на континенти... и разбира се, изрязване (не се бях замисляла до момента колко островни държави има...). Тук е мястото да споделя, че част от процеса на създаването на чантите бе преместен в Ръкоделницата... където Веси и Дени бяха почти преквалифицирани от феи в картографи :))


И в крайна сметка... резултатът е добър! И някак странно гордо, щастливо, но и притеснено гледам на тази купчинка (да не говорим, че осъзнаването за количеството свършена работа идва малко след приключването на работата...). Сега остава да дочакаме конференцията и да стискаме палци всичките й гости да харесат ръкоделската си чанта...


Та, с риск да досадя на всички, които отделяте време на блога и ръкоделията ми, пак да си кажа: огромно благодаря на всички от семейството ми, които всячески помагаха през цялото време... на ръкоделките-картографки... на другарчетата, които бяха на ясно със заниманията ми и подкрепяха начинанието... и на всички онези, които изтърпяха и дочакаха отговорите си (макар и понякога леко странни... да не кажа доста)... Но, тъй като все още не съм взела "Оскар" (а и не ми се очертава скоро да ми се случи), за последно: Благодаря на всички ви, мили хора! Без вас нещата не биха могли да се случат :)))




П.П. Съвсем скоро ще продължа... на географска вълна и ще покажа как "островите" от новата игра-размяна на Пачуърк БГ ме "споходиха" (на муза) като по-големи острови... от най-големите... чак континенти се получиха :)

петък, 1 юни 2012 г.

Финландия, о-ле! Или... шалте?

Финландия!!
Винаги съм си представяла, че някак северните страни са "моето място" (макар че, категорично не вирея на студено... тъмното ме натиска и изобщо липсата на мнооого слънце си е липса на топло и мнооооого слънце). Та, сега за Финландия. След като ми довериха няколко книгоподвързии по темата (и притежателите ги харесаха), подхванах по-голям проект. Шалте за подарък. За един (вероятно) любител на зелените борове, северното сияние и повечето красиви финландски мотиви и символи. 
И се започнаха едни чертежи... и рисунки. Няколкото скици-предложения на финладска тема отхвърлихме (с приятеля, който ще връчва шалтето изненада на притежателя му)... докато налучкаме общата ни идея. И мисля, че се получи. И искрено се надявам и притежателят да мисли така...
Замислихме го на големи кръпки, с различни апликации... и варианти на памучно-ленена тема.



 И така... получиха се няколко ленени и няколко дънкови кръпки (с размер 50 х 50 см)... с различни апликации на уречената тема...


стилизирах картата на Финландия... 



 "Пуснах" един кораб с финладски платна... всъщност корабите бяха два...


Опитах да навържа и един възел... и разбрах, че възлите никак не са за подценяване (особено, ако трябва да бъдат развързвани)...
И получих крайният резултат: с размери 150 см х 200 см... карирано-памучен гръб и шарено-кръпков кант! 

И отпътува...