За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

понеделник, 30 януари 2012 г.

кучешки вдъхновения...

 При минус 15 студът навън не бил "Сибирски"... бил кучешки. Съгласна! Откакто паднаха температурите тези дни, освен че всички сме се завили на топло и не ни се шава, домашният верен страж (женски басет, на кратко-Кара) се оживи неимоверно. Оставям настрана едно мъжко хъски, с което почти влязох в препирня дали ще се махне от пътя да мина или е добре да го изчакам да си обследва внимателно захвърлената опаковка от вафла?! Та, понеже е едно такова кучешко... а преди време Biala Maca ми беше поискала да й направя книгоподвързия с куче, реших, че тъкмо ми е дошло времето за кучешката муза:


Това е нейната специална поръчка... както се оказа в последствие - за една дама (кучелюбител), чийто пес... имал нещо общо с осанката на този от книгоподвързията...


Разбира се, размерите са стандартните (за повечето книги художествена литература - 21 см х 16 см)... основата е дочена, апликациите - велурени... Има си и копче, както и тематичен книгоразделител...


 и гърба на книгоподвързията...


Няма по-голям франко фон сред кучетата от френския булдог най-вероятно... ако изключим кралския пудел... или поне винаги такива асоциации е предизвиквало това куче в ума ми... Та, и затова го покатерих на панамената Paris style книгоподвързия, която съвсем скоро ще отпътува със следващата, както и някои други за Велико Търново... при лилавите котаци.


 гърба...


и книгоразделителят, разбира се


Стандартна по размер, панамено-памучна по душа... и апликации


 кучешката серия приключва (за сега) с любим представител... дакел (на апликация и стилизиран, разбира се)


The shorter or the longest... that is the question...

P.S. за всички кучевъди: последните две книгоподвързии си търсят собственик и могат да бъдат разгледани съвсем скоро в Chatte Violette Atelier.

понеделник, 23 януари 2012 г.

козел... на колан

И така, в понеделник, намислих да ви покажа втория измайсторен-съвместен колан. Съвместен, заради вълнената част от него (100 %, ръчно разстилана и обработвана в домашни условия). Този път беше по заръка на баща ми. Нямах особени изисквания към апликацията, само немалката подробност, че от няколко месеца слушам напористото желание да ушия крава... и козел. Кравата я намерих на закачлива статуетка, но козела явно нямаше как да ми се размине. Та... затова намери мястото си на колана му:


всъщност са два... за симетрия :))


 отблизо...


 закопчаваме с велкро... а ластикът позволява отпускане и затягане при разлика в талията му (за момента е 106 см, каквато е и дължината на колана, но както уточних-това е регулируем процес)


 апликацията притиска вълната към външната, памучна част на колана


и "en face"...

събота, 21 януари 2012 г.

ОМ... и дзен

Днес реших да споделя колко е важно човек да получава подкрепа... особено, когато е неуверен. Иде реч за началото на моите ръкоделия... исках да ушия 1001 неща, но ставаха бавно, с грешки и трудничко... Работата е там, че всеки път, всяко ръкоделие намираше своята градивна критика (от семейството и приятелите ми), после намираше притежател, а после трябваше да премисля грешките, да превъзмогна телешкото его, да благодаря на всички, които изкритикуваха (и продължават) ръкоделията ми и да се захвана със следващото. 
Елка Шен е една от милите ми другарчета-колежки, на която дължа сериозен принос за увереността си в ръкоделничката :)) Та, тъкмо поради тази причина, бях намислила подарък, персонален. За нея. Трябваше да е за рождения ден (началото на декември... уви, пропадна), после го прекръстих на "коледен подарък" (и с него се провалих), но в крайна сметка започнах 2012-та с подарък на Елчето. Скромен и малък, но пък обмислян, премислян и сърдечно изпълнен. Плик-органайзер за "нещата" из чантата й. Онези, които никога не са "на място". Сигурна съм, че почти (?!) всеки има такива. 


И така... измайсторих на Елчето плик, с размери около 20 см х 15 см (ширина х височина)


Напълно памучен, персонализиран и машинно "щампован"...


отворен...


и отблизо...

И ако за плика мога да твърдя, че беше дзен... да го обмислям и майсторя, то паното, което замислих и успях да реализирам за Мина, беше направо наелектризирано енергийно :))


Осени ме преди няколко дни, а часове преди поредната йога практика успях да го нарисувам, нарежа и ушия...


"ОМ"... на санскрит...


размерът на полето със символа "ом" е 30 см х 30 см


а размерът на цялото пано - около 40 см х 40 см

И е напълно памучно (ако изключим пресованата вата): в голямата си част американ (към който съм така привързана) и други памуко-производни. Има си и прикрити закачалки, нали все пак е пано? :)

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Една посиняла котка, колан на шестоъгълни кръпки... плюс филц

Преди месец гостувах с ръкоделията си на Коледния благотворителен базар на фондация "Искам бебе". Реших да ви припомня за ЧУДОтворителницата, защото Антоанета (притежателка на мои книгоподвързии), с която се запознахме именно на този чуден базар, ме потърси не само, за да зарадваме нейна дружка с котак на книгоподвързия, а и съпруга й... с колан. Който да топли, но да е от естествени материи, както и да му придадем пачуърк привкус. А, също така... по възможност да не е с ограничени размери. 
Мислих и прехвърлях варианти, но някак все ме влечеше идеята за колан, а-ла "кечист" (т.е., тесен в предната си част и доста по-широк в задната, гърба). Да, тук е мястото да добавя, че бях изрично поправяна от домашните, че точният термин не е "за кечист", а "тежкоатлетичен колан". Така и не свикнах с официалното име :) А и с Антоанета се разбрахме и с неправилните термини. Цветовете за пачуърк ми бяха ясни - жълто, оранжево, екрю... в топлата гама. За топлата страна на колана обаче нямах особен избор (нали се придържам към естествените материи), трябваше ми вълна. Тук се притече на помощ родителското тяло (майка ми), която въведе термина "плъстя" вкъщи... и най-вече в работилничката. И ето резултатът:



Имаме си колан с дължина от 100 до 110 см (регулируем е). В основната си част е вълнено-памучен, а за допълнение и закопчаване си има ластик и велкро. Висок е 20 см (колкото да покрие добре областта на кръста)



Така стои на моя мил и търпелив манекен... (в гръб и закопчан)


ластикът и велкрото... с ширина 5 см


 и en face...


 показваме "механизма"... както и вътрешната част


а така изглежда разкопчан... и не на манекен (както е видно)


реших, че оранжево-жълтите нюанси ще му придадат повече топлина и... уют? Надявам се :))

И така, коланът е готов, изпратен и харесан от Антоанета. Остана единствено да получим отзиви от притежателя му, но и това ще стане. Лесен за гладене и пране... Топъл и 100 % издържан в естествени материи.

А ето и котакът... в синьо. С книгоразделител и копче. Напълно памучен (почти, ако не изключим пресованата вата)


стандартен по размери...


гърба...


и en face...

Ако ви е хрумнала някаква идея, докато сте чели този пост, пишете ми... да я обсъдим. Независимо дали е за колан или колано-производно :)) А дотогава, запрятам ръкави и продължавам със следващите чудни поръчения :)

понеделник, 16 януари 2012 г.

ботуши... по италиански :)

Алла постави едно от последните ми предизвикателства - книгоподвързия за нейната приятелка, фен на Италия.
Обмислях апликацията от много страни, промених няколко пъти идеята си... първоначално щях да реализирам анимиран вариант на Колизеума, после обмислях кулата в Пиза... и накрая все пак се спрях на ботушения вариант. И се съобразих изцяло с молбата на Алла (да направя жълта книгоподвързия, с персонализиран надпис):



 стандартна по размер... 23 см х 16 см (за книги с височина до 21 см, 300-400 стр и ширина около 15 см)


и в разгърнат вид...


и надписът...

И понеже имам някаква слабост към Италия (незнайно защо... може би заради панаира на детската книга в Болоня - невероятно преживяване), та реших да постна и едно вълшебно пясъчно клипче и изкуството, което ме изумява...


петък, 13 януари 2012 г.

Сиви котки... на сив фон... за котколюбители

Котешкият комплект подвързии го започнах... и него няколко дни преди края на 2011-та. Горе-долу година преди макабричните пророчества на маите... Та, на пук на индианските апокалиптични прогнози, котките в моята ръкоделница се намножиха. Първоначално щяха да са две меки и пухкави... на книгоподвързии, после към тях добавихме и еко-торбичка... за разкош :)

Мисля, че се разхождат някъде из Пловдив... поне ги поверих в ръцете на една филцо-майсторка, да ги разхожда :))


Манекенът е временен котко-притежател (колкото да поправя недоразмунението от пропуска да ги снимам преди официалното им предаване на новата им стопанка)


 реших, че ако опашката е "подвижна" ще е доста по-весела... котката :)


затова и на "гърба на чантата", освен двете стъпчици се мъдри и секретен копчалък... да придържа опашката, в нужда :)


и книгоподвързиите...


памучни, с пухкави котаци... с мустаци и опашки-книгоразделители...

вторник, 10 януари 2012 г.

"Лачените" кубинки... на книгоподвързии

В последните дни на 2011-та година трябваше да се съсредоточа над "калъфче за таблет" и книгоподвързии за хора, "които създават обувки"... И така ръкоделницата приключи работната година с готово дънково калъфче за таблет, а започна 2012-та с идея и вдъхновение за две книгоподвързии.

Или, във фотографии, творческите настроения изглеждат така:


плик - чанта за таблет (motorola, 10 ")


 с всички изисквания и особености на обичаен пощенски плик... получател, марка, дата и грамаж (на товара... таблет)


и отворен...


Лачените обувки не са точно лачени... "мъжкият" вариант е изкуствена кожа, а "дамският" - памучен...

 

И все пак, и двете подвързии в голямата си част са памучни (с основа док), имат си закопчалки, както и връзки за книгоразделители...

 ...


и гърбът... тематично-закачлив...

сряда, 4 януари 2012 г.

Котешки, футболни и книжно-новогодишни емоции

Честита 2012-та година на всички вас, които четете този блог (независимо дали случайно попаднали или наминаващи да видите какво ново :)) Да ви е много по-успешна, усмихната, щастлива и благодатна от предходните!!

При мен 2012 г. започна с... книгоподвързии. Всъщност приключихме годината с футболни емоции и я започнахме с котешко-кучешки. 

За един отявлен фен на Liverpool и книгите... 

  специална книгоподвързия... с която отборът "открил" успешно футболната си година (или... поне така разбрах)
 
 лицето...

 
  и гербът отблизо... с копчето-топка...



YOU'LL NEVER WALK ALONE е футболен лозунг, който с удоволствие избродирах :))


  котешки лабиринт... в червено

 и книгоразделителят...
  
 в зелено...

 ...

 ...

и кучето, разбира се... за къде без кучешки лабиринт :))