За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

вторник, 4 април 2017 г.

За колко време се създава едно шалте?


Честно казано, мили мои, изпитвам истински трудности да отговоря на въпроса: колко време ми е необходимо, за да направя едно шалте? Затова реших, че е добре да ви разкажа за етапите по създаването на един куилт. Или поне какви са етапите в моята работа. И така: 
1. За да започна да обмислям и скицирам идеята в главата си, най-често се нуждая от информация -- за кого е шалтенцето, какви са предпочитаните от вас размери, та дори и цветове
2. Следват скици, купища листове, които не са одобрени в главата ми... нови скици, мащабиране (т.е., точни изчисления колко голям трябва да е всеки квадрат, триъгълник и апликация от шалтето), после оцветяване (купих си великолепни акварелни моливи и мисля, че това вече е любимата ми част от цикъла) 




3. После се започва едно прехвърляне и премятане на наличните платове. Разгъване (за да видя с какво количество разполагам... при все че съм почти наясно с всеки един) и прилежно сгъване (на проверените вече), подбор на подходящи и отхвърляне на неподходящи цветове и десени... И най-сетне -- търсене на нови, които съм проследила, че добри хора са внесли в България или такива, които съм харесала в любими сайтове и онлайн магазини, но по една или друга причина все още не съм закупила. В първия случай (с налични платове) суетенето приключва бързо -- в рамките на няколко часа. Докато във втория -- когато се налага да поръчвам -- за няколко дни, до седмица. 
4. Разбира се, след като съм изяснила концепцията за себе си, я представям на този, който е поръчал шалтенцето. И ако всичко, което съм нарисувала и снимала (платовете), то се захващам за работа. 
Така в началото на март се появи първото за годината морско шалте. И всъщност първото кръгло, което правех. Идеята беше да се използва по-скоро за постелка за земя... Нещо средно между килимче, одеяло и активна гимнастика. Само че на морска тема. Със задължително присъствие кит! Имах пълната свобода на действие какви рибки да присъстват, цветове, изражения и всичко останало... Единствените изисквания бяха да има кит и всички елементи по шалтето-килимче да са памучни, включително ватата.   










Бях убедена (а и все още съм), че за да е интересно и забавно едно такова шалте на малка госпожица, то морските обитатели трябва да са няколко на вид и цвят... Така китът зае централно място (в най-дълбоките води), следван от шарени рибета (жълти и зелени) в умерено дълбоки води и в плитчините се намърдаха рак, октопод, медуза и морска звезда (макар не всички да обитават наистина тъкмо плитчините).  




Разбира се, всеки от тях имаше своя физиономия, памучни пипала или щипки... Важното беше да са различни по форма, цвят и размери, за да предизвикват интерес у малката госпожица-бъдеща притежателка. 



След като лицето беше готово и всички апликации завършени, остана да се сглоби с памучната вата и гърба. И тъкмо тук е мястото да отбележа, че няма по-хубава, приятна и лесна за работа материя от памучната вата. Да, тя е по-тънка от силиконовата, но... мисля, че това е субективно усещане само на първо четене. Всъщност е доста по-сбита от силиконовата и нищо чудно като грамаж да са еднакви. Защо се прехласнах така по нея ли? Защото е памук. Защото няма клечки, с които да се внимамава и да се налага да чистя. И защото капитонирането е истинско удоволствие! Разбира се, има разлика в цената между двете... Но и разликата в качеството е видима с просто око.



 И така: колко време ми беше необходимо за създаването на това килимче-активна гимнастика с диаметър 110 см? Около седмица за намисляне на идеята, рисуване и подбор на налични платове. Плюс седмица за изработването му. 
И все пак коректният отговор на въпроса е: всеки път е различно. Различен е периодът, защото всеки път идеята е нова и индивидуална; защото почти винаги се налага да купя допълнително, най-подходящите платове; и защото от рисунката до одобряването и реализирането на идеята стъпките са няколко и винаги се съгласуват с вас! И защото, разбира се, колкото повече свобода на действие имам, толкова по-широк е полетът на фантазията... но и толкова по-голяма е отговорността към очакванията ви оправдаването на доверието пред вас...
Приблизително толкова време е необходимо за създаването на едно шалте... 






Няма коментари:

Публикуване на коментар